Wednesday, March 08, 2006

Febrer 2006

Un mes de Febrer molt sec i moderadament fred.
Destacar la ponentada a mitjans de mes, aproximadament des del dia 15 fins el 19. Va portar-nos temperatures més suaus, amb màximes al litoral d'entre 17-19ºC, mínimes de 7 a 10ºC i vents de W-SW moderats a forts arreu del territori. Al Cantàbric el temporal de vents de l'W-NW va ser molt dur, amb vents de fins a 160-180 km/h en lloc exposats.
La profunda pertorbació es va escolar pel Golf de Biscaia, i ja molt més desfeta va anar a parar davant de les nostres costes, portant-nos inestabilitat el dia 21 a Catalunya, i el dia següent a les Illes Balears, sobretot a Mallorca. Aqui va nevar a cotes molt baixes, fruit dels forts desplomaments que hi va haver.

Mapa del dia 19/2El dia 21, un embossament d'aire fred en alçada i una baixa sobre nostre , la que va afectar al Cantàbric dies enrrere, va portar-nos algunes tempestes. Vàren començar a crèixer núvols de gran desenvolupament vertical però de poc abast territorial (cumulonimbus) a partir de mig matí, sobretot al litoral i prelitoral central (Baix Llobergat, Vallès Oriental, Occidental, Maresme, Barcelonès...) Van sovintejar ruixats i alguna calamarsada a poblacions com Sant Feliu de Llobregat, l'Hospitalet.
Durant la tarda, la major inestabilitat es va quedar dins del mar i fins i tot es van poden veure algunes mànegues o tubes enfront de la costa. La més impressionant davant d'algunes poblacions del Baix Llobergat (el Prat de Llobregat, Gavà...)

Tres fotografíes de la tarda del dia 21 des de Premià de Mar...


Petita tuba davant de la costa...Mapa del dia 21/2
Podem observar una petita depressió davant del golf de València amb molt poc gradient. Una enorme bossa de -30ºC a 500 hPa abraçant tota la Península i arribant fins al nord d'Àfrica!
Aquest fred a 500 hPa juntament amb d'altres factors, com l'existència d'humitat en tots els nivells i la major insolació que vàrem tenir durant el matí, van desencadenar la convecció i aquestes tempestes.

Uns dies més tard, el dia 25 es va despenjar una altre borrasca des de l'oest peninsular, travessant l'interior d'Espanya i deixant paisatges blancs al seu pas... va acabar davant les costes del País Valencià el dia 26, amb una profunda ciclogènesi... aparetment semblava una situació de llibre, amb un flux de llevant molt marcat des de València fins al nord de Catalunya. Els models no marcàven massa precipitacio però. Finalment la major inestabilitat es va quedar a les Illes, a Castelló i extrem sud de Tarragona... amb nevades importants a les muntanyes interiors. A Catalunya les precipitacions no van ser massa importants i el vent de gregal es va encarregar d'escombrar les precipitacions cap al sud a últimes hores del dia. Precisament un vent que va arribar a cops de 60-70 km/h a punts de la costa la matinada del 27.
Veiem un parell de mapes del que aparent semblava una ciclogènesi explosiva per a Catalunya.
Dia 26
Dia 27
________________________________________
Resum Febrer 2006 - Premià de Mar
Temperatura mitjana: 9.8 ºC
Mitjana de les mínimes: 6.3 ºC
Mitjana de les màximes: 13.3 ºC

Mitjana diària més baixa: 6.7ºC el dia 28
Mitjana diària més alta: 14.3ºC el dia 18

Temp. mínima absoluta: 3.2ºC el dia 28
Temp. màxima absoluta: 18.9ºC els dies 16 i 17

Temp. mínima més alta: 11.3ºC el dia 16
Temp. màxima més baixa: 10.2ºC el dia 5

Amplitud tèrmica mínima: 4.7ºC el dia 24
Amplitud tèrmica màxima: 9.7ºC el dia 17

Total precipitació: 10.5 mm
Dies de precipitació: 5, tres dels quals ip.
Precipitació màxima en 24h: 8.5 mm el dia 26

Dies de vent destacable (igual o superior a força 5): 6
Ràfega màxima : 55.1 km/h del N el dia 26

0 Comments:

Post a Comment

<< Home